SNAGA I MOĆ UMA : PRIČA ALEKSANDRE SAVIĆ O BORBI SA PRETILOŠĆU


Žena impresivne energije Aleksandra Savić u rodnom gradu Mostaru godinama se bori s različitim izazovima na polju kulture, humanitarnog rada, aktivizma, kreatorica je kultnog kluba Aleksa i drugih razvojnih projekata za lokalnu zajednicu i šire, zbog čega je na koncu dobitnica i priznanja “Mimar mira” za predan rad. No, najjača borba koju je ikada izborila kaže ona za Klix.ba, jeste borba sa samom sobom u kojoj je doživjela potpunu fizičku i mentalnu transformaciju. Iza sebe je ostavila 50 kilograma, postala mentor/motivacioni trener i uzor mnogima, a sada o tome piše knjigu i drži predavanja. Borba iz straha za život

Pokretač borbe s pretilošću, odnosno borbe same sa sobom za Aleksandru je bio kaže ona prvenstveno strah.

“Stavljajući mnogo šta ispred sebe zanemarila sam se do te mjere da sam ozbiljno ugrozila svoje zdravlje. Nisam bila funkcionalna. Jedan period kretala sam se uz pomoć štapa. Dnevno sam pila punu šaku tableta. U jednom momentu bila sam zakucana za krevet. Taj nivo nemoći izazvao je strah koji me probudio i konačno me ponovo doveo do suočavanja sa samom sobom”, priča Aleksandra sjećajući se tih trenutaka. Priznaje da je bila tada duboko oštetila sebe i da joj je proces oporavka i borbe bio iznimno težak i dugotrajan, te je imao svoje faze. Lakše se skinuti s droge nego sa hrane “Lakše se ‘skinuti’ sa teških droga i alkohola nego sa hrane. Ni droge ni alkohol vam apsolutno u životu ne trebaju, pri tom su narkotici nelegalni derivati. S druge strane, morate se hraniti da biste uopće bili živi. Gdje god se okrenete oko sebe ili tipkate po daljinskom upravljaču nudi vam se hrana u moderno dizajniranim kesicama, psihološkim osmišljenim reklamnim porukama i sloganima u kojima se nudi sve ono što vam fali, sreću, zadovoljstvo, ravan stomak…”, priča nam Aleksandra.

Suočavala se i prije sa sobom, ali nije prihvatala svoje slabosti, a teži dio početka procesa je, tvrdi, upravo prihvatanje. Zbog dugogodišnjeg odlaganja iako je u gotovo završnoj fazi, kaže ona, borba i dalje traje.

“Ne možete se osloboditi loših navika koje stičete tridesetak godina za par mjeseci ili godina. Kada ste zaglavljeni između emocija i uma najopakiji su loši ugljikohidrati koji vas vode ravno do dna”, tvrdi Aleksandra navodeći kako je jedini ključ uspjeha volja.

U cijeloj priči ovog puta ona nije ovog puta imala ni posebnu podršku iako se smatra da je podrška u svakoj borbi itekako značajna. Sabirajući koliko je puta smršala, do sada je skinula oko 300 kilograma

“Do sada sam skinula oko 300 kg, jer bih se svaki put vraćala opet na isto i više. Sada sam samu sebe vodila kroz proces dekonstrukcije ličnosti. Dekonstrukcijom sam se oslobodila različitih patologija koje me nisu štedjele, a kojima sam se sve do prije par godina prepuštala”, kaže Aleksandra.

No, prije godinu dana shvatila je da je ovoga puta apsolutni pobjednik i to spremajući se za vrlo zahtjevnu operaciju koja je zahtijevala totalnu anesteziju.

“Morala sam uraditi sve nalaze i uraditi sistematski pregled. Rezultati su bili ‘pilotski’. Ostala su samo trajna fizička oštećenja koja mogu samo sanirati. U 2019 godini doživjela sam tri teška udarca i ostala sam na nogama. Nivo samokontrole koju sam postigla je došao do izražaja, što me u stvari i čini pobjednikom”, s ponosom ističe Aleksandra.

Na stručnoj procjeni joj je rečeno da empata sa znanjem, iskustvom i energijom koju ima ona treba da radi s ljudima i pomaže im da prebrode ono što je ona uspjela. Uvijek je kako kaže radila ono u što je vjerovala, voljela i za čim je bilo potrebe pa je tako postala i autor mindset programa Ogledalo, za podršku svima koji žele da rade na sebi. Pomoć u otključavanju mozgova

“Program je složen i ima jedinstvenu metodologiju rada, a glavni cilj mu je otključavanje mozgova. Zove se Ogledalo zato što ogledalo nema filter”, pojašnjava Aleksandra koja se bavi ličnim razvojem kroz različite kontekste.

Nažalost, kaže ona, kod nas još uvijek mentalno zdravlje poistovjećuju mnogi s mentalnim oboljenjima (psihijatrijom), pa joj se tako na društvenim mrežama preko kojih je dostupna svima puno više ljudi obraća privatnim porukama, a da čak i nisu njeni pratioci.

Sve je moguće što je realno

Svima onima koji smatraju da je nemoguće doživjeti fizičku i mentalnu transformaciju, skinuti kilograme ili doći do bilo kojeg željenog cilja, poručuje da ne odustaju, jer uz čvrstu odluku i snagu volje sve je moguće što je realno.

“Za početak ne zaluđujte se citatima i mudrostima sa društvenih mreža. Pola ih nema veze sa istinom, a pola možete stvarno razumjeti tek kad krenete raditi na sebi i počnete stjecati takva iskustva. Ne ložite se na influensere. Malo šta tamo možete dobiti korisno za vaš mentalni sklop. To što ćete piti iste suplemente, kupovati iste trenerke i vještačke trepavice neće vas ‘popraviti’. Ni u ludilu ne vjerujte reklamama niti bilo kome ko vam nudi ‘brzo i efikasno’, ‘u 3 koraka do ravnog stomaka’, ‘5 koraka do savršene linije’, ‘iscijedit će vas ovo-ono’…”, kaže Aleksandra koja je to prošla, a borbu osvojila snagom uma, voljom, dosljednim i kontinuiranim radom